avocats.ro
jurisprudență
 
 
 
 


Încadrarea juridică a faptei în infracţiunea prevăzută de art. 178 alin.3 din Codul penal. Cerinţe.
Art. 178 alin.3 din Codul penal
 
Pentru a fi încadrată juridic in art.178 alin.3 Cod penal, fapta de ucidere din culpă a unei persoane, trebuie să fie comisă de un conducător de vehicul cu tracţiune mecanică, având în sânge o îmbibaţie alcoolică  ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate.
Concentraţia de alcool în sânge se stabileşte prin analize de laborator, iar starea de ebrietate se constată prin orice mijloc de probă.
 
(Decizia penală nr.1083/R din 18 octombrie 2011)
 
Prin sentinţa penală nr.187 din 16 iunie 2011, pronunţată de Judecătoria Horezu, printre alte dispoziţii, în baza art. 334 C.p.pen., s-a schimbat încadrarea juridică privind pe inculpatul V.V.B., din fapta prev. de art. 178 al.2 C.pen. iniţial sesizată, în cea prev. de art. 178 al.3 teza a II-a C.pen.
În baza art. 178 al.3 teza a II-a C.pen. cu art. 74 şi 76 lit.b C.pen., a fost condamnat inculpatul V. V.B.,  la pedeapsa închisorii de 2 ani, în condiţiile art.81 Cod penal.
Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut că, în seara zilei de 26.10.2008, în jurul orei 19.00 , inculpatul B.Ghe., se afla la volanul autoturismului Dacia 1310 cu nr. de înmatriculare VL-05-EEJ şi inculpatul V.V. B., conducea autoturismul Renault Megane cu nr. de înmatriculare 3242 WAL 44, şi se deplasau în coloană, pe DN 67, pe raza comunei Pietrari, din direcţia Rm.Vâlcea- Tg.Jiu, între cele două autoturisme fiind intercalat un autovehicul rămas neidentificat.
În timp ce se deplasau în condiţii de noapte, la lumina farurilor, pe un sector de drum în aliniament, prevăzut cu marcaj discontinuu, inculpatul V.V.B.s-a angajat în depăşirea autoturismului din faţa sa şi a primei maşini din coloană, respectiv Dacia 1310 condusă de inculpatul B.Gh., iar când inculpatul V., aflat în depăşire  pe sensul opus, aproximativ în dreptul autoturismului din mijloc, rămas neidentificat, inculpatul B.Gh., care circula primul în coloană , a iniţiat virajul la stânga, schimbând direcţia de mers fără a se asigura, cu intenţia de a se încadra pe drumul comunal Manta.
Deşi inculpatul V. a sesizat starea de pericol, iniţiind manevra de frânare, el nu a reuşit să evite impactul cu autoturismul Dacia 1300 condus de către inculpatul B.Gh., impact în urma căruia ambele autoturisme au suferit avarii.
După impact, autoturismul condus de inculpatul B. s-a deplasat spre stânga, oprindu-se în afara părţii carosabile, după ce în prealabil a intrat în impact şi cu un arbore, iar autoturismul condus de către inculpatul V. s-a deplasat prin rulare spre şanţul din dreapta drumului, oprindu-se în final pe spaţiul verde.
                   Împotriva acestei sentinţe  au declarat recurs Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu şi inculpatul V.V.B..
Prin decizia penală nr.1083/R din 18 octombrie 2011, Curtea a admis recursurile formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA HOREZU şi inculpatul V.V.B.
 A casat în parte sentinţa şi rejudecând:
 A înlăturat schimbarea încadrării juridice din infracţiunea prev. de art.178 alin.3 teza a II-a în art.178 alin.2 Cod penal, text în baza căruia a condamnat pe inculpat la 2 ani închisoare, cu aplic.art.74 lit. a Cod penal.
A menţinut celelalte dispoziţii.
Pentru a pronunţa această decizie, curtea a reţinut că inculpatul V.V.B.consumase anterior accidentului de circulaţie băuturi alcoolice, concentraţia de alcool în sânge fiind de 0,4, respectiv 0,25%o.
Pentru a fi încadrată juridic in art.178 alin.3 Cod penal , fapta de ucidere din culpă a unei persoane, trebuie să fie comisă de un conducător de vehicul cu tracţiune mecanică, având în sânge o îmbibaţie alcoolică  ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate.
Textul de lege impune aşadar două condiţii circumstanţiale în care uciderea din culpă trebuie comisă, una referitoare la îmbibaţia alcoolică peste limita de 0,.8%o prevăzută de lege, şi cealaltă priveşte starea de ebrietate in care trebuie să se afle conducătorul autovehiculului.
Se observă că legiuitorul de la început face distincţie între starea de ebrietate şi îmbibaţia alcoolică de peste 0,8 %o, noţiuni care în accepţie juridică nu sunt identice.
În ce priveşte concentraţia de alcool în sânge aceasta se stabileşte prin analize de laborator, fiind suficient să depăşească limita legală pentru ca fapta să fie încadrată în art.178 alin.3 Cod penal, neexistând din această perspectivă nici un fel de controversă.
Starea de ebrietate se caracterizează prin diminuarea reacţiilor organice, a manifestărilor individuale, a mersului, a vorbirii şi exprimării, a capacităţii psiho-fizice de răspuns la diferiţi stimuli exteriori, aspecte ce se pot manifesta diferit la fiecare persoană în parte, în funcţie de mai mulţi factori cum ar fi de exemplu constituţia fizică, toleranţa la alcool, putându-se instala prin urmare înainte ca îmbibaţia alcoolică să atingă limita maximă prevăzută de lege.
De aceea starea de ebrietate se constată prin orice mijloc de probă şi această constatare este imperativă pentru a putea reţine încadrarea juridică în art. 178 alin.3 Cod penal.
Cu siguranţă că îmbibaţia alcoolică superioară limitei de 0.8%o prevăzută de lege, implică starea de ebrietate, dar în această ipoteză legiuitorul s-a îngrijit să precizeze explicit ce presupune o asemenea situaţie, însă în orice caz cele două noţiuni din punct de vedere juridic  nu trebuie confundate aşa cum a greşit prima instanţă schimbând încadrarea juridică în art.178 alin.3 Cod penal.